Bekkenfysiotherapie

Verminder klachten in de bekkenregio

Door middel van oefeningen kunnen we je helpen jouw bekkenbodemspieren te versterken of juist ontspannen en kunnen klachten afnemen.

Waarom Somatic

Bekkenfysiotherapie bij Somatic

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen, vrouwen en kinderen met klachten in de bekkenregio. Deze regio betreft de bekken(bodem)spieren, de bekkenorganen zoals de blaas, darmen en baarmoeder, de lage rug en de heupen. Door middel van bekkenbodemtherapie leer je de spieren van je bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat je de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol. 

 

Door middel van oefeningen leer je de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat je minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de fysiotherapeut je hoe je de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.

Lees meer over onze tarieven & vergoedingen
Werkwijze

Hoe gaat jouw bekkentherapeut te werk?

Vraaggesprek

In een uitgebreid vraaggesprek komt ter sprake waar jij in het dagelijkse leven hinder van ondervindt, of zelfs beperkt door bent. Je kunt ook zelf vragen stellen aan de therapeut, als je dat wilt.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek is gericht op de lage rug, het bekken en de houding van je lichaam. De spierspanning en de ademhaling worden hierin ook meegenomen, omdat zij een directe invloed hebben op de bekkenregio. Afhankelijk van de klachten volgt een inwendig onderzoek (vaginaal of anaal) om te meten of de spierspanning van de bekkenbodem te zwak of juist te sterk is. Dit gebeurt alleen in overleg en met jouw toestemming.

Gratis screening

Behandelplan

De bekkenfysiotherapeut heeft nu een goed beeld en maakt een gericht behandelplan. Hierin staat wat de therapeut voor jou kan doen en hoe vaak en hoe lang er behandeld gaat worden.

Behandeling

Tijdens de behandeling krijg je veel uitleg en advies over verschillende handelingen die problemen opleveren of die nodig zijn om de klachten op de juiste manier te benaderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de toiletgang en de toilethouding. Ook  geeft de bekkenfysiotherapeut drink- en voedingsadvies, oefentherapie en huiswerkoefeningen.

Benieuwd naar onze bekkenfysiotherapeuten?

Hiernaast vind je een overzicht van onze gespecialiseerde professionals.

Nog vragen of direct aanmelden voor Bekkenfysiotherapie?

Meld je direct aan of neem contact met ons op als je nog vragen hebt. We helpen je graag!