Anti-obesitas dag (26/11/22)

Obesitas is een groot wereldwijd probleem.

In Nederland had in 2021 50% van de Nederlanders overgewicht, waarvan 14,3% obesitas. We spreken van obesitas wanneer iemand een BMI van hoger of gelijk aan 30 heeft. Obesitas is een grote risicofactor voor het ontstaan van verschillende ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte.

De reden dat obesitas ontstaat is voor iedereen anders. Over het algemeen komt men aan in gewicht door langdurig meer energie binnen te krijgen dan te verbranden. Dit kan komen door teveel eten, te weinig bewegen of een combinatie daarvan. Echter is het iets complexer dan dit; genetische aanleg, hormonen, omgevingsfactoren en stresslevels spelen ook een belangrijke rol.

Het is belangrijk om te weten dat overmatig sporten en/of het volgen van een (crash)dieet in de regel niet effectief zijn voor het behandelen van obesitas. Je kunt hiermee in korte tijd veel kilo’s afvallen, maar uiteraard is deze manier niet langdurig vol te houden. Daardoor zitten in bijna alle gevallen de kilo’s die eraf zijn er binnen no-time weer aan, ook wel het zogenoemde ‘jo-jo effect’ genoemd.

Wat werkt er wel? Op een duurzame manier afvallen is vaak lastig en duurt lang. Veel mensen vallen daardoor terug in oude gewoontes. Goede begeleiding van deskundigen is daarom belangrijk. Hiervoor is de zogenoemde GLI opgesteld in 2019, welke vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De GLI is een combinatie van groepsbehandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen.

Somatic begeleid ook groepen van de GLI. Meer weten? Neem vooral contact met ons op!