Bewegen

Bewegen, bewegen, bewegen

Als fysiotherapeuten is het ons werk om jou weer zo goed mogelijke manier met je lichaam om te gaan. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je, ondanks je misschien een blessure hebt, in beweging moet blijven. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat zijn de voordelen van bewegen? Iedereen weet ondertussen wel dat je fysiek fitter wordt van regelmatig een work-out. Echter zijn er nog talloze andere voorbeelden op te noemen die je leven verbeteren op zowel mentaal als fysiek gebied. In deze blogpost gaan we in op drie belangrijke voordelen.

  1. Bewegen zorgt ervoor dat je je goed voelt: Tijdens bewegen maken we stoffen aan in de hersenen, welke ‘endorfines’ worden genoemd. Deze endorfines werken stressverlagend. Een stress-reactie kan al met één minuut worden platgelegd. Daarnaast zorgen ze voor verbetering van je humeur en zelfvertrouwen
  2. Bewegen helpt tegen veroudering: Het is bekend dat de verandering in stofwisseling van lichaamscellen (o.a. spiercellen en zenuwcellen) het proces van veroudering beïnvloeden. Bij fysiek actieve mensen gaat dit proces aanzienlijk langzamer. Ook mensen die al wat ouder zijn hebben baat bij bewegen. Onderzoek toont aan dat bij de ouderen de kans op beperkingen met ruim 50% afneemt, zelfs bij ouderen die al lichte beperkingen hebben!
  3. Bewegen verbetert je focus en productiviteit: Vaak zien we dat mensen met een druk leven minder lichaamsbeweging hebben. Dit is geen goed idee, want hierdoor zorg je dat je je werk niet optimaal uitvoeren. Dit heeft te maken met het stofje ‘dopamine’ dat vrijkomt tijdens bewegen. Deze stof zorgt voor motivatie en aandacht. Regelmatig
    bewegen zorgt dus voor meer focus en productiviteit op de werkvloer.

Wil je meer weten over de voordelen van bewegen? Vraag het aan een van onze fysiotherapeuten of ervaar het zelf door te komen sporten!