Rugpijn

Dag tegen de rugpijn

3 november: dag tegen de rugpijn

Je wordt tijdens een stressvolle periode na een nacht slecht geslapen te hebben wakker. Je loopt naar beneden om uit het onderste kastje een bord te pakken en ineens schiet er een scherpe pijn je rug in… Ooit wel eens een soortgelijk moment gehad? Grote kans van wel, want zo’n 60 tot 80procent van alle mensen krijgt minstens één keer met rugpijn te maken. 95% procent van alle rugklachten is aspecifiek, dat wil zeggen dat de precieze oorzaak ervan niet te achterhalen is zoals een breuk of een hernia. Wel weten we dat er verschillende risicofactoren zijn voor het ontstaan van rugpijn: een ongezonde leefstijl, veel stress, fysiek zwaar werk en langdurig dezelfde houding aannemen.

Rugpijn kan vooral in het begin erg hevig, belemmerend en soms beangstigend zijn. Het is belangrijkom te weten dat het overgrote deel van de mensen na 6 weken volledig herstelt en dat je rug in bijna geen geval kapot of beschadigd is. Zelf heb je voor een groot deel in de hand hoe je herstel verloopt. Ten eerste is het erg aan te raden om binnen wat lukt in beweging te blijven en deze activiteiten geleidelijk uit te bouwen. Vermijd langdurige houdingen, wissel vooral lekker af. Ook is een goede nachtrust van belang. De meeste mensen hebben gemiddeld rond de 8 uur slaap per nacht nodig. Daarnaast is het van belang wanneer je in een stressvolle periode zit en je last hebt van rugpijn, te kijken hoe je deze stress wat beter kunt managen. Denk hierbij aan de dag anders in te delen zodat je ook wat meer overhoudt voor ontspanning, of probeer regelmatig een ademhalingsoefening te doen.

Wij kunnen helpen om te zoeken wat de oorzaak is van jouw rugpijn en in kaart te brengen welke factoren jouw klachten eventueel in stand houden.
Daarnaast kunnen we met verschillende behandelingen zoals oefentherapie, dry needling of mobilisaties ervoor zorgen dat jouw herstel zo goed en snel mogelijk in gang wordt gezet. Kijk hiervoor op onze site naar het speciale Rug-programma wat wij bieden.