De drie meest voorkomende sportblessures bij Padel

Hoe kunnen wij je daarbij helpen?

Padel is een snelgroeiende sport die, ondanks zijn relatief lage impact, regelmatig leidt tot blessures. In onze praktijk zien we vaak drie specifieke sportblessures bij padelspelers: tenniselleboog (laterale epicondylitis), schouderblessures en enkelverstuikingen.

  1. Padel(Tennis)elleboog (laterale epicondylitis): Deze blessure wordt veroorzaakt door overbelasting van de onderarmspieren die zich hechten aan de buitenkant van de elleboog. Padelspelers ontwikkelen dit door herhaalde slagbewegingen en onvoldoende herstel. Een fysiotherapeut kan helpen door gerichte oefentherapie om de onderarmspieren te versterken en door te stretchen. Dry needling en tapen kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking.
  2. Schouderblessures: De herhaalde overheadbewegingen bij padel kunnen leiden tot verschillende schouderproblemen, zoals rotator cuff tendinitis of impingement syndroom. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de schoudermobiliteit en het versterken van de schouderspieren. Oefeningen die de stabiliteit van het schoudergewricht verbeteren zijn essentieel, samen met technieken als manuele therapie en taping om pijn en ontsteking te verminderen.
  3. Enkelverstuikingen: Padel omvat veel snelle zijwaartse bewegingen, wat vaak leidt tot enkelverstuikingen. De behandeling door een fysiotherapeut bestaat uit het verminderen van zwelling en pijn door middel van ijs, compressie en elevatie. Zodra de acute fase voorbij is, wordt de focus verlegd naar het versterken van de enkelspieren en het verbeteren van de proprioceptie om toekomstige verstuikingen te voorkomen. Balansoefeningen en plyometrische training kunnen hierbij zeer effectief zijn.

Het is belangrijk om blessures serieus te nemen en tijdig fysiotherapeutische hulp te zoeken om het herstel te versnellen (Beter worden) en te voorkomen dat de klachten terug komen (Gezond blijven). Onze praktijk biedt gespecialiseerde zorg en preventieve adviezen om padelspelers fit en blessurevrij te houden.

Heb je klachten bij padellen?

Mogelijk kunnen wij je helpen!